Enflasyon
Dünle beraber gitti, cancağızım,
Ne kadar söz varsa düne ait,
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.
Ne güzel söylemiş “Mevlana”
Evet, çok değerli Prof.Dr.Osman ALTUĞ hocamın tabir ettiği 3 kağıt ekonomisinin uygulandığı dönemde ülkemiz uygulamalarına, verilerine ve sonuçlarına baktığımızda netice hep aynı olmuş. Önce bir senaryo, ekonomik kriz, faiz, kur değerleri tavan yapıyor, borsa çöküyor ve sonuç ENFLASYON. Bu arada tabi para baronları, faiz lobileri sürekli kazanıyor, yani kumar masası tabiri ile kasa hep kazanıyor.
Tüm bunlara baktığımızda geldiğimiz nokta bizlere şunu mu gösterdi…?
3 kağıt(!) ekonomisi ile sonuç hep aynı çıkıyor, denenmişleri denemenin anlamı kalmadı, denenmişler ile sadece vakit kaybı değil, güzel ülkemizin kazanımları da kayboluyor. Gençlerimiz ümitsizliğe kapılıyor, gelecek ile ilgili beklentiler köreliyor. Uluslararası güçler, gelişmiş ülkeler ellerini açmış ümitsiz ve liyakatlı beyinlerin kucaklarına düşmesi için bekliyor. Ne güzel bir oyun değil mi, kumar masası tabiri ile kazanan hep aynı kasa oluyor.
Peki bu durumda denenmiş mevcut iktisat teoremleri(3 kağıt ekonomisi üzerine kurulu sistem) yerine yeni bir tez mi öne çıkıyor…? Hep aynı sonuçların oluştuğu denenmiş uygulamalar yerine yeni bir model mi öne çıkıyor…? Gelin birlikte değerlendirelim.
Mevcut iktisat teoreminde faiz yükselir, kur düşer,
kur düşer, faiz düşer, borsa yükselir,
ya da
kur yükselir, faiz yükselir, borsa düşer
ve sonuç ”ENFLASYON”
Agresif ekonomik göstergelerin tavan yaptığı bu günlerde çok sık duyduğumuz bir konu bu.
Hatta, sayın cumhurbaşkanı “faiz sebep, enflasyon sonuçtur” diyor. 3 Kağıt(faiz, kur, borsa) ekonomi literatüründe durum hiç de böyle tanımlanmıyor.
Tam tersi bazı iktisatçılar, ülkemizde güncel ekonomik verilerin bugün geldiği noktada sebep olarak faizin düşürülmesini gösteriyor.
Öyle midir, hep birlikte göreceğiz. Ancak, iktisat teoremlerini alt üst eden asıl durum ve ilginç olan şu ki;
an itibariyle gördüğümüz; kur yükseliyor, buna rağmen daha önce hiç yaşanmamış şekilde faiz düşüyor. Geçmiş ekonomik krizlerde durum; kur yükseldiğinde faizler bir anda çıldırıyor(%7500’leri unutmadık…), bir gecede ülke fakirleşiyordu.
Görünen o ki durum şu anda böyle değil… Bu durum iktisatçıların kafasını karıştırmış durumda, hatta iktisatçıları bölmüş durumda. Şaşırtıcı olan yeni bir tez, literatüre yeni bir ekonomik model teoremi girmiş gibi sanki. Acaba yeni bir model mi doğuyor...?
Tartışalım, iktisatçılarımızı görelim, ekonomistleri, hatta mali müşavir üstadlarımızı…
Teoreme literatür oluşur mu, ne dersiniz…?
yeni bir ekonomi modeli.,
Neden olmasın...?
Kalın sağlıcakla…